KUNSTMARKT SKV 2018

Na de tweede workshop in 2017 is acht maanden later, een kunstmarkt van alle werkgroepen in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel (NNT).

Op 16 april 2018 komen bijna 100 bezoekers een hele middag genieten van allerlei projecten van de diverse werkgroepen, helemaal gratis. Koffie en thee is aangeboden door het NNT.

Stoelenproject
Het stoelenproject neemt de halve zaal in beslag. Dertig stoelen kregen een tweede leven. Soms vertellen de stoelen een verhaal zoals de beschilderde stoel: USA Today, hij is door zijn poten gezakt. Deze stoel ziet er behoorlijk gekreukeld uit. Bijzonder detail: deze stoel staat later een paar weken bij het Groninger Museum in de singels. Nog een blikvanger is een Mondriaan stoel en een stoel die in een kistje aan de muur hangt. Aan de wanden verhalen en gedichten over stoelen. De werkgroep komt iedere week bij elkaar in de oude Bibliotheek in Lewenborg.

Project ( film) Mattheus Passion
Het project (film) over de Mattheüs Passion kreeg de titel : Gedeelde passie – Geert, Sytze en de Mattheüs. Samenwerking werd gezocht met onder andere Toonkunstkoor Becker en het Groninger Kinder- en Jeugdkoor (GKJK). De hoofdpersonen in het filmpje zijn Geert Ritsema, (72) deelnemer van het SKV en Sytze de Boo (12). Sytze zingt in het GKJK-koor en in 2018 zingt hij in Mattheüs. Geert zong 60 jaar geleden, acht jaar in het jongenskoor van de Mattheüs Passion, hij zong onder leiding van Charles de Wolf.  Centraal in het filmpje staat: Wat betekent de muziek van de Mattheüs (Bach) voor jou? Er mochten opnamen van het concert in de Oosterpoort (met dus ook Sytze de Boo) worden gemaakt. Een paar minuten daarvan mochten worden gebruikt. Dit project is een mooi voorbeeld hoe je als klein groepje kunt verbreden en samenwerkingen kunt aangaan. De werkgroep produceerde de film in samenwerking met Spinlink die het camerawerk deed, samen bespraken ze de montage. Bekijk hieronder de video.

Kastanjeproject
Bijzonder is het Kastanje project van een andere deelnemer, zij werk als één-pitter wat betekent dat zij de vorm en inhoud zelf bepaalt. Haar project handelt over verlies van een dierbare vriend, de kastanje speelt daar een speciale rol in. Tien mensen, waaronder ook mensen van de teken- en schildergroep, werden gevraagd om een klein kunstwerkje van 10 x 10 te maken waarin de Kastanje centraal staat. De belangstelling voor dit project is tijdens de kunstmarkt groot. Het DVHN heeft een paginagroot artikel aan dit project gewijd.

Fotoproject
De fotogroep werkt met thema’s en kiest onder andere voor het thema: De schoonheid van verval. Bij zo’n thema gaat het vooral om de manier van kijken. De werkgroep komt beurtelings bij elkaar thuis. Ze bekijken elkaars werk en geven elkaar tips Het verval kan snel komen. Een dergelijk thema kan je ook veel breder trekken en is eigenlijk onuitputtelijk. De groep bespreekt samen welk thema wanneer wordt gekozen.

Keramiekproject
De keramiekgroep maakt van klei een gebouw, geïnspireerd op het werk van de architect Hundertwasser. Het gebouw heeft alleen ronde vormen, met als basis een driehoek. Ieder van hen neemt één zijde voor zijn of haar rekening. Tijdens de kunstmarkt hoort de deelnemer een tuintjesproject, dat zij het kunstwerk mee mag nemen voor haar project. Haar project gaat nog door na de markt. De kunstwerken die zij maakt zijn miniaturen voor in haar tuin

Tekenen en Schilderen
De tekengroep oefent op landschappen en perspectieftekenen. Ze hebben daarbij de steun van een studente docentopleiding aan de Academie Minerva. De werkgroep heeft haar verteld hoe zij de begeleiding graag wilden ontvangen, vanuit eigen regie en op afroep. De klik tussen haar en de groep is optimaal. Er wordt in 2017/2018 geoefend in de publieke ruimte van verzorgingshuis bij Mozaïek in Zuidlaren. Bewoners nemen regelmatig een kijkje bij de werkgroep. Aansluitend geeft de docente in spé een workshop voor bewoners van Mozaiek en Zuidlaren.  

Theaterproject
De theatergroep geeft een inkijkje hoe zij als babyboomers op hun leven terugzien. De start ligt in het nu en gaat terug naar de babytijd. De groep vraagt zich af: Wie zijn we en wat deden we. Natuurlijk ontbreken de Beatles en de Boogie Woogie en de gitaar niet, een oude bekende uit het verleden is het poesiealbum, het vertelt de verhalen die ze schreven voor hun vrienden. De groep regisseerde zichzelf.

Het geheel wordt afgesloten met een interview door René de Haan, hoofd educatie bij het NNT  en de hele groep. Iedereen zit in een halve cirkel tegenover het publiek. René wil weten hoe het werken aan Samen Kunst Verkennen verloopt en hoe het werkt. Het idee van werken in kleine groepjes van 3 tot 5 personen blijkt een succes. Kleine groepen die passen aan één tafel en in één auto is de basis van dit project.

Eén uitspraak van een deelnemer vatte samen wat het gemeenschappelijke gevoel was: “Deze dag is prachtig, maar de weg ernaartoe was nog mooier!”

René is onder de indruk van de diverse projecten. “Prachtig ik werk veel met jongeren, maar dit is ook een pareltje! Ik hoop dat we nog veel zullen horen en zien van SKV.”