SKV in Groninger Gezinsbode

Op 3 maart 2021, verscheen Samen Kunst Verkennen in de Groninger gezinsbode. Hieronder een kopie van de tekst.

Van keukentafel naar digitale snelweg

Door Albert-Jan Garama.  Gisteren om 18:24 uur

GRONINGEN Stichting Samen Kunst Verkennen verhuist (voorlopig) van fysieke samenkomsten naar een nieuwe website om juist in coronatijd meer plussers te bereiken.

,,Een eigen website was hard nodig. Juist in coronatijd is dat een goed uithangbord”, zegt Aly van Beek voorzitter van Samen Kunst Verkennen (SKV).

SKV is sinds 2016 een platform waar plussers (ouderen) terecht kunnen om met gelijkgestemden (laagdrempelig) kunst te beoefenen. In een groep werken aan kunst, fotografie, keramiek, tekenen, muziek, poëzie, theater. Plezier beleven aan creativiteit kan ook digitaal via https://samenkunstverkennen.nl.

Bij SKV gaat het volgens Van Beek en secretaris Mary Ritsema om het plezier van samenwerken met mensen die leuke ideeën hebben. Prettig ouder worden, ontdekken wat je nog kunt leren en samen iets moois maken. Ritsema: ,,Bezig zijn met kunst en cultuur verrijkt je leven, het draagt bij aan het welzijn van plussers. Als je ouder wordt moet je zorgen dat je hersens fit blijven, daar blijf je het langste jong bij. Echt hoor! Wie kunst of bijvoorbeeld muziek wil maken kan bij ons terecht.”

Op eigen benen staan

SKV had een plek bij Groningen Plus, een burgerinitiatief dat actieve plussers in stad en provincie Groningen motiveert om een actieve rol in de samenleving te spelen met diverse activiteiten. Groningen Plus gaf S KV zelf de voorzet om zelfstandig en als stichting verder te gaan, vertelt Ritsema.

,,Groningen Plus had veel organisaties onder haar hoede, het werd er wat te druk. Ook bij SKV steeg het aantal deelnemers. Om de handen vrij te krijgen voor andere activiteiten voor plussers deed Groningen Plus het voorstel of wij zelfstandig verder wilden. Dat kon. We waren er ook wel aan toe om zelfstandig verder te gaan met al die nieuwe werkgroepen. De animo is groot.”

Om op eigen benen te staan kreeg SKV financiële ondersteuning bij het opzetten van een eigen website van Groningen Plus. De bestuursleden werden wegwijs gemaakt in het aanvragen van subsidies. Sinds november 2020 is SKV een stichting.

Blij als een kleuter

SKV is volgens Ritsema zo populair omdat bij de creatieve groepen de deelnemers zelf bepalen wat ze gaan doen en hoe ze werken. ,,Wij zijn best een beetje eigenwijs en we weten heel goed wat we willen.” SKV werkt niet met kant- en klare cursussen en docenten. De deelnemers leren vooral van elkaar. Met uiteenlopende kennis, achtergronden en ervaringen geven de plussers elkaar over en weer tips voor een mooi creatief resultaat.

Ritsema en Van Beek hebben zelf ontdekt dat kunst hun leven bij het ouder worden verrijkt. Ritsema: ,,Ik heb zestig jaar lang gedacht dat ik niks met mijn handen kon. Tot ik meedeed aan een workshop. De hele middag zat ik te scheuren en te plakken. Ik voelde me een kind van vier jaar en was helemaal gelukkig. Musea bezocht ik vaak maar ik was zelf nooit actief. Tekenen en schilderen. Ik word er zo gelukkig van. Dat gun ik iedereen.”

Van Beek: ,,Sinds mijn kinderjaren had ik niet meer getekend. Dat was mij afgeleerd. Ik kreeg altijd negatieve reacties. Had het gevoel dat ik het niet kon. Ben eens met iemand meegegaan naar een cursus en ik vond dat verrassend leuk. Ben gaan schilderen. Het was fantastisch om te ontdekken wat je allemaal kunt maken. Een nieuwe ontdekkingstocht die ik nooit verwachtte nog mee te maken.”

SKV gaat net als Groningen Plus uit van eigen regie met eigen ideeën. Wel wordt nadrukkelijk samenwerking gezocht. Zo werkt SKV samen met het Noord Nederlands Toneel voor bijvoorbeeld theaterprojecten. Ook komt bij de teken- en schildergroep op verzoek regelmatig een student van kunstacademie Minerva langs voor hulp en aanwijzingen.

Het principe van de groepssamenstelling en de grootte daarvan is normaal gesproken eenvoudig: het aantal personen dat in een auto past en het aantal stoelen aan de keukentafel bij iemand thuis. Deelnemers vormen groepjes en bepalen zelf hoe ze een onderwerp of thema gaan uitvoeren. Of ze gezamenlijk of apart werken. Dat is de eigen regie. ,,De kracht zit ‘m in dat iedereen aan bod komt en zijn of haar idee kwijt kan”, legt Ritsema uit. Voor grotere bijeenkomsten huurt SKV zaaltjes in wijkcentra of buurthuizen. In de stad Groningen zijn zes kunstgroepen actief (een zevende voor tuinkunst is in oprichting), in Winschoten drie.

Digitale expositie

In coronatijd ligt een aantal groepen stil. De teken- en schildergroep bijvoorbeeld overlegt inmiddels via WhatsApp, maar theateractiviteiten gaan even niet. Volgens Van Beek werd juist door corona de spurt ingezet om digitaal te gaan: ,,We merkten dat groepen het bij elkaar komen missen. Ervaringen uitwisselen gaat nu digitaal.”

De eigen website was er vast zonder corona ook wel gekomen maar waarschijnlijk niet eerder dan aan het eind van het jaar. Met de site denkt SKV bovendien de plussers makkelijker te bereiken. Digitaal kan iedereen een nieuw initiatief melden of zich aansluiten bij een bestaande groep.

Voor het coronatijdperk organiseerde SKV nog wel eens open huis. Nu dat niet meer kan biedt de nieuwe website uitkomst met een permanente digitale expositie van alle deelnemers. Ritsema: ,,Ik leer nu foto’s bewerken voor een goede digitale presentatie. Ook heeft SKV inmiddels een eigen YouTube-kanaal!”

Meer op www.samenkunstverkennen.nl.