Werkgroepen SKV
Werkgroepen Groningen
BEELDENDE KUNST

In 2017 is er een klein groepje ontstaan dat we toen omschreven als teken- en schildergroepje maar dat later kunstverscheurders als naam gebruikte. Dit omdat we ook een periode alleen maar aan het scheuren, knippen en plakken waren en zo collages hebben gemaakt.
Tegenwoordig werken we met allerlei technieken en iedereen bepaalt zelf met welke techniek hij of zij bezig gaat. Af en toe werken we ook samen aan een opdracht, bijvoorbeeld hoe teken je het menselijk lichaam of we gaan nu bezig met landschap, stilleven of lucht. Per toerbeurt doen we een voorstel. Zo garanderen we dat iedereen aan bod komt.
Sinds vier jaar komt op afroep een studente docentopleiding van Minerva, Daisy van der Pol, bij ons langs. Wij vragen en zij draait, zodat we zelf de regie houden. Zij is de vriendin van de groep geworden en zij is inmiddels afgestudeerd. We leren vooral technieken en materiaal gebruik.
Onze groep bestaat uit negen mensen (van 48 tot 84), die 1 x per 2 weken bij elkaar komt in het gerenoveerde dorpshuis met veel licht, gelegen in Schipborg. De groep betaalt gezamenlijk de huur en de koffie en thee en regelt dit zelf. De kosten blijven zo laag. In 2020 zouden we exposeren in het dorpshuis maar Corona gooide roet in het eten. We exposeren ons werk nu regelmatig op de website. Naast de bijeenkomsten in het dorpshuis gebruiken we ook een groepsapp, om elkaar tips en trucs te geven.
FOTOGRAFIEGROEP

Kort na de kennismakingsworkshop in de Machinefabriek van het Noord Nederlands Toneel is de fotografiegroep ontstaan. We vonden elkaar op de gemeenschappelijke interesse in fotografie.
De eerste bijeenkomst was op 18 januari 2018 bij een van de deelnemers thuis. We waren met 6 personen en kwamen per toerbeurt bij elkaar thuis.
Tijdens deze bijeenkomsten wordt een thema gekozen. De foto’s worden een maand later bij een van de deelnemers behandeld en besproken. Hiervan gaat vooral een stimulerende werking uit, maar het is ook leerzaam en inspirerend. 2020 was bij een eigen activiteit van SKV een tentoonstelling gepland bij de Noorderzon in Groningen en in april 2020 ook nog een in het Dorpshuis in Schipborg. Door Corona is het niet doorgegaan.
Vanaf het voorjaar 2020 en in 2021 zijn we vanwege Corona niet bij elkaar geweest. We hebben wel foto’s uitgewisseld via de nieuwsbrief. De groep bestaat nu uit vijf deelnemers. We willen weer bij elkaar komen, zodra het weer kan.
MUSEUM- EN GALERIEBEZOEK GRONINGEN

Musea bezoeken we al sinds 2017. Tot 2020 was er min of meer een vaste groep, die samen verschillende tentoonstellingen bezocht. Vanaf het najaar 2021 kunnen alle SKVers deelnemen aan een bezoek en kan iedere SKVer het initiatief nemen.
De initiatiefnemer maakt de afspraken over tijdstip van bezoek, nodigt iedereen uit en regelt zo nodig het reserveren van kaarten. Soms worden er ook reisafspraken gemaakt, maar men kan ook op eigen gelegenheid gaan.
Het delen van ervaringen tijdens en na het bezoek blijkt heel leerzaam en inspirerend. Soms loop je ergens aan voorbij en als iemand anders je dan vertelt dat dat diepe indruk maakt, ga je toch nog een keer kijken en zie je andere dingen.
Ook kom je op tentoonstellingen waar je anders misschien niet zo gauw naar toe zou zijn gegaan.
Het eerste bezoek in december 2017 was The American Dream over de periode 1945- 1965 in het museum in Assen Deze expositie leidde meteen al tot veel gespreksstof en levendige discussie. De afgelopen jaren werden ondermeer volgende tentoonstellingen bezocht.
Mata Hari in Leeuwarden; een tentoonstellingen over de Tsaren van Rusland in de Hermitage; een zeer gevarieerde tentoonstelling in museum Möhlmann in Appingedam, The American Dream in Assen en Kunstencentrum K38 in Roden.
POËZIEGROEP

Toen we in het najaar van 2018 begonnen kwamen we bij elkaar in de voogdenkamer van het Armhuiszittend Convent in de A-Kerkstraat. Dat alleen al was fijn. Ik voelde me in die kamer met z’n sfeer van vroegere tijden als het ware lid van een literair genootschap.
En voor dat er nu gedacht wordt dat we als poëzie-schrijvers ook literaire pretenties hebben dat is niet het geval. Om te beginnen wordt het begrip “poëzie” nogal ruim geïnterpreteerd.
We zijn inderdaad begonnen met gedichten maar gaandeweg verbreedden we dat naar alles wat in woorden gevat kan worden maar dan wel in door ons mooi gevonden vormen, klanken en beelden. We schreven korte verhaaltjes, stukjes, columns, anekdotes, dialoogjes en monoloogjes. Kortom, we schreven waar we zin in hadden en lazen dat al of niet geroerd of grinnikend aan elkaar voor.
In 2020 en 2021 is het als gevolg van de pandemie maar beperkt gelukt om elkaar te ontmoeten. Elkaars epistels digitaal uitwisselen werd niet echt een succes. De sjeu was er af. Dat is jammer maar begrijpelijk; we wilden immers sámen kunst verkennen en dat gaat het beste tijdens een ontmoeting. Dat willen we dan ook weer oppakken.
In het najaar 2021 doet een deel van ons mee aan het dialogenproject met begeleiding van het NNT. We schrijven zelf dialogen en voeren dit ook op. Een mooie verbinding met de theatergroep.
Gedichten
Dialogen
THEATERGROEP

SKV en het NNT (Noord Nederlands Toneel) onderhouden warme banden. Onze start van Samen Kunst Verkennen deden we in de vorm van een theaterworkshop in samenwerking met het NNT. Hierdoor ontstonden diverse werkgroepen waaronder een theatergroep.
Samen Kunst Verkennen betekent dat groepen een andere samenstelling kunnen krijgen, je mag verleiden wat inhoudt dat iemand het ene jaar bij bijvoorbeeld een poeziegroep kan zitten en het andere jaar bezig is met theater. Soms zitten mensen in twee groepen tegelijk.
16 april 2018 was een groots en een breed opgezette presentatie van alle werkgroepen, waaronder ook de theatergroep. Deze presentatie was in de Machinefabriek in samenwerking met het NNT. Hier vindt u foto’s van 16 april 2018.
René de Haan van het NNT nam het initiatief om samen met Plussers van SKV en jongeren een theatervoorstelling te maken in het kader van de voorstelling: Dorian van het NNT. Ineke, Gerda, Marian, Herman, Geert, Max en Mary oefenden drie maanden lang met de jongeren, iedere week bij het NNT aan de theatervoorstelling: For Ever Young. 12 december 2018 was het zover. Een filmpje is te zien als u hier doorklikt.
In het najaar 2021 verkent een nieuwe groep, die bestaat uit Herman, Marian, Mary, Geert en Aly, met het NNT het schrijven en spelen van dialogen. De geplande voorstelling op 3 dec. 2021 in de stadsschouwburg in Groningen moest vanwege Corona helaas afgelast worden.
Als je belangstelling hebt voor het maken van theater of wil je jouw idee wel eens met ons delen, vul dan het contactformulier in.
VONKEN EN VODDEN

Wilma Vergeer bedenkt de term VONKEN. In okt 2020 beginnen Wilma Vergeer en Wilma Colewij samen Vonken met Vodden.
In eigen regie, gelijkheid, gelijkwaardigheid en respect zijn voor ons belangrijke uitgangspunten; vrijheid, geen tijdsdruk zorgen mede voor ruimte en inspiratie.
Vodden in alle vormen en materialen stellen we centraal. Beeldtechnieken sluiten hierbij aan. Ons doel: een keten vormen van vonkende vodden m.a.w. mensen verbinden. Wil je meer weten of meedoen? Klik dan hier.